5 neuvotteluvinkkiä

Tällä kertaa käymme läpi viisi neuvotteluvinkkiä, joiden avulla voit neuvotella palkankorotuksesta. Ei pidempiä myyntipuheita vaan isketään heti suoraan asiaan.

1. Opettele vertailemaan

Hyvä vertailu auttaa selvittämään lähtötason neuvotteluihin. Selvitä ainakin seuraavat kolme asiaa:

  • Mikä on yleinen palkkataso kilpailevissa yrityksissä
  • Mikä on yleinen palkkataso sinun koulutuksella ja kokemuksella
  • Mitä kollegasi saavat yleisesti

Nämä ovat tärkeitä asioita, koska työnantajat eivät halua maksaa enemmän kuin muutkaan, joten sen vaatiminen ei kannata. Samalla myös liian pienet palkkapyynnöt ovat huono lähtöasetelma, joten hyvä määrä tietoa on todella arvokasta. Tähtää keskiarvojen yläpäähän, mutta ei liikaa yli.

2. Odota sopivaa hetkeä

Neuvotteluissa kannattaa odottaa sopivaa hetkeä ennen kuin nostaa raha-asiat pöydälle. Se on vaikea asia, mutta sitä ei kannata vältellä. Sopivaa hetkeä kannattaa kuitenkin odottaa. Työnantaja kuulee mieluummin hyviä perusteluita ja laskeutumista voi pehmittää hieman ennen kuin asiasta ryhdytään puhumaan. Valmistele tilannetta kertomalla kaikesta mitä voit tuoda pöytään.

3. Neuvottele tulospohjaista lisää tai tulospalkkaus

Työnantajalta voit kuulla lausahduksen: ”tämä on se mihin meillä on varaa nyt”. Silloin kannattaa kysyä tulospohjaista korvausta. Se voi tulla peruspalkan päälle tai koko palkkasi voi olla tulokseen perustuva. Ehdota tarkkasti mittattavaa tapaa, joka voisi nostaa yrityksen tulosta ja sinun palkkaasi. Jos pääsette yhteisymmärrykseen, muista sopia asiasta kirjallisesti.

4. Pyydä työsuhde-etuja

Palkasta puhuttaessa tulisi aina puhua kokonaisuudesta. Unohdamme tämän ja neuvottelemma usein vain rahallisesta korvauksesta. Työsuhde-edut voivat olla paljon enemmän ja niiden tulisi kuulua korvaukseen, jonka saat työstäsi. Pidä takataskussa listaa asioista, joita voisit haluat. Niillä voit vähentää kuilua, mikä saattaa muodostua työnantajan tarjoukseen palkasti ja sinun pyyntöösi.

5. Harjoittele!

Käytännön harjoitteleminen vaikka vain harjoitustilanteessa on erinomainen tapa valmistautua. Harjoittelua voi tehdä valmentajan kanssa, jollaisia on saatavilla korvausta vastaan. Voit myös hyödyntää ystävää tai perheenjäsentä, mieluiten henkilöä kenellä on kokemusta palkkaneuvotteluista. Harjoittelu antaa sinulle lisää itsevarmuutta, kun tiedät miten asiat toimivat.

Leave A Response

* Denotes Required Field