Palkkaluokan korotus

Tässä kirjoituksessa tutustutaan palkkaluokkiin ja selvitetään miten voit saada palkankorotuksen nousemalla korkeammalle palkkaluokalle.

Palkkaluokka

Palkat perustuvat useimmissa tapauksissa työehtosopimuksiin, mitkä ovat työala kohtaisia. Työehtosopimukset määrittelevät kuitenkin vain alan vähimmäispalkan.

Palkkaluokat

Palkkauksen perustan muodostavat eri alojen työehtosopimukset. Niissä määritellään kunkin alan vähimmäispalkat. Palkkauksessa otetaan huomioon tehtävien vaativuus ja vastuullisuus, työntekijän pätevyys, työn tulos ja sen edellyttämä koulutus.

Palkkaluokat muodostuvat usein kuitenkin pääasiassa kokemuksesta. Mitä enemmän kokemusta sinulla on, sitä enemmän saat palkkaa.

Itse palkka kuitenkin muodostuu tai se pohjautuu tehtävien vaativuuteen ja vastuullisuuteen. Siihen lasketaan mukaan myös työntekijöiltä vaadittu pätevyys, millaisia tuloksia työ antaa sekä millaista koulutusta se vaatii.

Tässä esimerkkinä selkeät palkkaluokat, joita Alko käyttää työntekijöidensä palkkauksessa. Järjestelmä on yksinkertainen. Palveluaika eli työkokemus määrittelee, millaisen peruspalkan saat.

Tämä on vain esimerkki. Katsotaan seuraavassa kappaleessa enemmän eri lähtöpalkkoja.

 HKI MUUT

Palveluaika *)

Palkkaluokka

€/kk

€/kk

alle 1 vuotta

1

1 743

1 688

vähintään 1 v

2

1 838

1 783

vähintään 4 v

3

1 935

1 880

vähintään 8 v

4

2 019

1 964

Tämän lisäksi on saatavilla lukuisia eri lisiä palkkaan.

Palkan lisät

Ruuhkalisä

1,53€/tunti

Iltalisä

4,36€/tunti

Lauantailisä

6,25€/tunti

Aattoiltalisä

6,25€/tunti

Paljonko palkkaa

Palkkasuosituksia tekevät eri alojen omat liitot. Liittojen tutkimukset perustuvat työmarkkina – ja palkkatutkimuksiin sekä virallisiin ennustuksiin suhdanne – ja palkkakehityksestä.

Katsotaan eri alojen suosituksia ja määrittelyä.

Agronimiliitto suosittelee vähimmäispalkaksi vastavalmistuneelle 3100 euroa kuukaudessa koulutusta vastaavissa tehtävissä.

Ekonomiliitto suosittelee lähtöpalkaksi vastavalmistuneelle 3000 – 3400 euroa kuukaudessa koulutusta vastaavassa työssä. Esimiestehtävissä ja enemmän työkokemusta omaaville suositellaan suurempaa alkupalkkaa.

Lakimiesliitto suosittelee alkupalkaksi 3880 euroa kuukaudessa juuri valmistuneille.Kunta-alan tehtävissä keskimääräinen palkkaus on hieman alle 3000 euroa. Luku koskee kokoaikaisia ja päätoimisia kuukausipalkkaisi henkilöitä.Yksityiselle sektorille päätyvä vastavalmistunut maisteri saa alkupalkkasuositukseksi 3120 euroa kuukaudessa. Julkisella puolella on oma taulukkopalkkaus sekä tehtäväsidonnainen hinnoittelu.

Tradenomeilla alkupalkkaus vaihtelee paljon riippuen omasta toimialasta. Tietojenkäsittelyssä alkupalkkasuositus lähentelee 2800 euroa kun kokonaishaitari on 2300 – 2800 euroa.

Insinööreille lähtöpalkaksi suositellaan heidän oman liittonsa puolesta 2650 – 3300 euroa.

Oman palkkasi lähtötasoa kannattaa tarkistaa oman liittosi tai alallasi toimivan liiton sivuilta.

Palkkaluokan korotus

Meitä kiinnostaa erityisesti millaisia tapoja on nostaa omaa palkkaluokkaa. Nostamme esille neljä yleisintä tapaa korottaa omaa palkkaluokkaa.

1. Työkokemus. Kerää mahdollisimman paljon työkokemusta omalta alaltasi jo koulutusvaiheessa, mutta mikä tahansa kokemus on hyväksi ja aina tyhjää parempaa. Mitä pidempää jatkat samassa työssä, sitä enemmän saat todennäköisesti palkkaa. Työkokemus voi nostaa sinut suoraan ylempii tehtäviin ja ylempään palkkaluokkaan.

2.  Kouluttaudu. Koulutus nostaa monilla aloilla automaattisesti lähtötasoa. Lisäkoulutus auttaa nostamaan palkkatasoa lisää. Asiasta kannattaa aina kysellä ja selvittää mahdollisuuksia osallistua koulutuksiin ja niiden vaikutuksia palkkaan.

3. Työsuoritukset. Hyvät työsuoritukset ovat aina mahdollisuus parempaan palkkaan.

4. Työajat. Mitä epämukavempia tai normaalista poikkeavimpia työaikoja olet valmis tekemään, sitä parempaa korvausta saat työstäsi.

Leave A Response

* Denotes Required Field