Palkkaneuvottelut

Palkkaneuvottelut ratkaisevat saatko palkankorotuksen vai et. Tässä artikkelissa tarkastelemme, mikä palkkaneuvottelu oikein on ja miten niihin voidaan valmistautua. Käydään läpi myös kuinka palkkaneuvotteluissa hoidetaan itse keskustelu palkasta.

Palkkaneuvottelut

Palkkaneuvottelut ovat se hetki, milloin neuvotellaan sinun palkastasi. Riippuen yrityksistä, se saattaa olla vuosittain tai parin vuoden välein. Joskus se pidetään kehityskeskustelujen yhteydessä. Palkkaneuvottelua voi myös pyytää, jos haluaa muutosta omaan palkkaansa. Todennäköisesti siis palkankorotusta.

Palkankorotusta ja palkkaneuvottelua kannattaa pyytää oikein ajoitettuna. Normaalisti siis kun jokin palkankorotuksen ehdoista täyttyy tai kun työtehtäviisi tulee selkeä muutos. Asian voi myös nostaa esille itse kehityskeskustelun yhteydessä.

Palkkaneuvotteluun valmistautuminen

Palkkaneuvotteluun valmistautuminen on käytännössä kotitehtävien tekemistä. Hyvä valmistautuminen on puolivoittoa tai jopa enemmän. Mielestämme se on vielä todellä järkevä sijoitus, kun laskee kuin pienikin korotus vaikuttaa palkkaan vuositasolla. Kukapa ei haluisi muutaman sata tai tuhat euroa enemmän. Vaikka käyttäisit yhden päivän valmisteluun, tulet samaan erittäin hyvän tuntipalkan sille päivälle.

Aloita valmistelut tutustumalla nykyiseen tilanteeseen. Tutustu omaan työsopimukseesi sekä työehtosopimukseesi, jos sinulla on sellainen. Kysele myös ympäriltäsi kollegoiltasi kuinka yrityksessä hoidetaan palkankorotuksia. Samalla kannattaa tutustua omaan tilanteeseen ja laittaa asioita paperille asti. Vertaa niitä työsopimukseesi. Onko jokin muuttunut parempaan? Teetkö enemmän töitä, oletko saanut lisää vastuuta jne.

Tutustu oman alasi palkkatilastoihin. Mikä on alan normaali palkkatilanne?

Kerää mahdollisimman paljon hyvää materiaalia, mikä puoltaa palkankorotustasi.

Palkkakeskustelu

Palkkakeskustelu on lopulta se keskustelu, jota käytää palkkaneuvotteluissa. Silloin istut työantajasi kanssa samassa pöydässä ja neuvottelet palkastasi. Palkkakeskusteluun on hyvä tulla kotitehtävät mukana tai ainakin ne hyvin opiskeltuna. Tosin selkeiden papereiden kanssa on hyvä näyttää työnantajalle, että miksi juuri sinä ansaitset palkankorotuksen.

Käydään muutama vinkki palkkakeskusteluun, joiden avulla on helpompi taivutella työntanaja antamaan korotus.

1.  Pohdi valmiiksi millaisia kysymyksiä ja vastaväitteitä työnantajasi voi esittää ja valmistaudu kumoamalla ne kirjoittamalla tai vain päässäsi pohtimalla.

2. Mieti mikä on paras tapa saada työnantaja näkemään omat hyödyt sinulle suuremman palkan maksamisessa. Sitoudutko työhön paremmin, pystytkö parantamaan suoritusta jne.

3. Kirjoita auki kuinka mielestäsi neuvottelut tulevat kulkemaan. Käy läpi tapoja, joilla aloitat keskustelun tuomalla esille hyviä perusteluita palkan korottamiseksi. Mieti kuinka ehdotat sitä palkkasummaa, jonka haluat. Mieti miten voit päättää keskustelun.

Leave A Response

* Denotes Required Field