Takautuva palkankorotus

Joskus palkankorotus maksetaan takautuvasti. Syitä siihen on useita. Painotamme tällä sivustolla itse huolehtimaan omista palkankorotuksista, sillä aina voi käydä niin, että palkanlaskija tai työnantaja unohtaa maksaa ne. Silloin sinun täytyy itse vaatia niitä.

Tässä kirjoituksessa käydään läpi eri tilanteita, milloin palkankorotusta voi pyytää takautuvasti ja mihin takautuva palkankorotus vaikuttaa.

Milloin takautuva palkankorotus on aiheellinen

Käydään läpi 3 yleistä tilannetta, milloin takautuva palkankorotus on aiheellinen.

1. Normaalisti palkankorotus näkyy jo heti seuraavassa tilipussissa kun siitä sovitaan ellei toisin sovita, esimerkiksi kun siirryt toisiin tehtäviin tietyn ajanjakson jälkeen, jolloin palkkatasosi nousee. Joskus palkankorotus käytännössä vain unohtuu maksaa ja palkanlaskija jatkaa vanhan palkan maksamista. Silloin palkankorotusta kannattaa käydä pyytämässä uudelleen mahdollisimman pian.

2. Yleiset palkankorotukset maksetaan välillä takautuvasti. Suuremmissa organisaatioissa ja julkishallinnossa käy usein näin. Silloin palkkaan saattaa tulla mukaan viivästyskorkoa. Silloin palkankorotuksen perään kannattaa kysellä, jos tiedät sellaisen kuuluvan sinulle ja sitä ei näy tilinauhassa.

3. Joskus saattaa käydä niin, että saat väärää palkkaa. Saatat kuulua työehtosopimuksen mukaisesti tiettyyn palkkaluokkaan, mutta asiaa ei ole huomattu sinun tai työnantajasi toimesta. Tälläisiä ikäviä asioita voi tapahtua vuosien ajan. Silloinkin ratkaisu on pyytää takautuvaa palkankorotusta, sillä olisit ansainnut työstäsi suurempaa palkkaa. Myös silloin palkalle voi kysellä viivästyskorkoa.

Palkankorotuksen pyytäminen

Palkankorotuksista kannattaa aina pyrkiä sopimaan kirjallisesti tai ainakin saamaan jonkinlainen vahvistus jollain tavalla kirjallisessa muodossa. Myös sähköposti käy ja on heti tyhjää parempi. Suullinenkin vahvistus on lain edessä käypä, mutta sitä on vaikeampi todistaa. Kirjallinen todistus on aina helpompi ottaa esille ja käyttää neuvotteluissa, jos pieniäkin ongelmia tai epäselvyyksiä tulee.

Takautuvan palkankorotuksen pyytämiseen kannattaa aina suhtautua rennosti ja neuvotteluhenkisesti. Nopeasti ratkaistu asia on aina parempi kuin käydä asioita puimassa oikeudessa. Silloin siitä voi tulla vuosien juttu ja palkkarahat voivat hävitä muihin kuluihin. Tietenkään sinulle kuuluvista rahoista ei pidä luopua, mutta ehdota väliratkaisuja, esimerkiksi viivästyskorkoista luopumista, jos palkka maksetaan sinulle nopeasti.

Takautuva palkankorotus ja verotus

Takautuvissa palkankorotuksissa kannattaa huomioida verotus ja kysyä asiaan vielä asiantuntijan mielipidettä. Todennäköisesti käy niin, että takautuvaa korotusta verotetaan sinun lisäprosenttisi mukaan, koska aikasempaa palkkaa on verottu pienemmän tulon mukaisesti.

Joskus asiaan löytyy ratkaisu, jos tilaat uuden verokortin, mikä siirtää tulotasosi oikeaan.

Leave A Response

* Denotes Required Field